The Sound of Cooking

The Eternal Sunshine of Giugi's (not so) Spotless Kitchen

Earth day… Earth song and Earth recipe!

Oggi si celebra la Terra. Oggi si celebra l’ambiente.

Come ogni 22 aprile, data dell’equinozio di primavera, oggi dovremmo, come tutti gli altri giorni e più di ogni altro giorno, prestare attenzione alle nostre azioni quotidiane per salvaguardare il nostro pianeta. Nata il 22 aprile del 1970, la Giornata della Terra,  è divenuta negli anni un avvenimento educativo e informativo atto a responsabilizzare e rendere più consapevoli  circa la conservazioni delle risorse naturali della Terra.

Ad oggi i paesi coinvolti in questo progetto sono 175. I gruppi ecologisti utilizzano questa giornata come occasione per valutare le problematiche del pianeta: l’inquinamento di aria, acqua e suolo, la distruzione degli ecosistemi e le migliaia di piante e specie animali che scompaiono, l’esaurimento delle risorse non rinnovabili a causa principalmente di tutte le attività dannose e nocive dell’uomo in nome del progresso e della tecnologia o dell’avanzamento culturale.

Alcune delle soluzioni proposte per arginare, contenere o risolvere il problema includono, tra le altre,  il riciclo dei materiali, la conservazione delle risorse naturali e la protezione delle specie minacciate. (fonte Wikipedia)

In particolare, sul fronte alimentare i consigli sono due: mangiare più frutta e verdura, le cui produzioni hanno un impatto ambientale inferiore, e riciclare l’olio delle fritture portandolo alle isole ecologiche, perché 1 kg di olio disperso nell’ambiente inquina mille metri cubici di acqua.

Oggi quindi prepariamo una ricetta ecosostenibile, vegetariana e in tema con lo spirito di questa 43esima edizione della Giornata della Terra. Ma prima accendiamo lo stereo e alziamo il volume al massimo per una delle canzoni, a mio avviso, più belle nella storia della musica pop: Earth Song di Michael Jackson, un artista da sempre impegnato nelle tematiche sociali.

Torta salata zucchine, noci e stracchino.

Procuratevi un foglio di pasta sfoglia rotonda, 5 zucchine medio grandi, 500gr di noci sgusciate, 500gr di stracchino. A piacere, una cipolla bianca.

Lavate e tagliate e dadini le zucchine. Fatele cuocere a fuoco lento in una padella insieme alla cipolla e ad un filo d’olio  fino a che saranno morbide e dorate ( quasi lessate). Aggiustate di sale. Prendete le noci e rompetele a pezzetti.  Foderata una tortiera dai bordi bassi con il foglio di pasta sfoglia e riempietela con le zucchine e le noci. A piacere aggiungete anche della cipolla tagliata sottile, fresca. Rompete poi lo stracchino in piccoli pezzi e aggiungetelo sopra le zucchine e le noci.

Infornate a 180° per circa 20 minuti.

 Buon appetito!

 salata

*** *** ***

Today it’s Earth Day! As every 22nd of April, date of the vernal equinox, today we should, like all other days and more than every other day, pay attention to our everyday actions to safeguard our planet. Since 22nd April 1970 Earth Day has become over the years an educational and informative event designed to empower and raise awareness about the conservations of natural resources of the Earth.
Today our thoughts should focus on evaluating the problems of the planet: the pollution of air, water and soil, the destruction of ecosystems and the thousands of plant and animal species that disappear, the depletion of non-renewable resources, mainly due to all the  dangerous activities of mankind in the name of progress and technology, or the advancement of culture.
Some of the proposed solutions to solve the problem include, among others, the recycling of materials, conservation of natural resources and the protection of endangered species. (Source Wikipedia)
In particular, the advice regarding food are two: eat more fruits and vegetables, whose productions have a lower environmental impact, and recycle oil from the frying bringing the ecological islands, because 1 kg of oil released into the environment polluter thousand meters cubic water.
In order to celebrate this special day I suggest an eco-friendly recipe…but before we start cooking  turn your  the stereo on and pump up the volume for one of the most beautiful song, in my opinion, in the history of pop music: Earth Song by Michael Jackson, an artist that  has always been involved in social issues. http://www.youtube.com/watch?v=XAi3VTSdTxU

Zucchini, walnuts and soft cheese pie.
All you need is a sheet of puff pastry, 5 medium zucchini, 500g shelled walnuts, 500g of cream cheese, a white onion.
Wash and cut into dices the zucchini. Let them simmer in a pan with the onion and a little olive oil until they are soft and golden (almost boiled). Season with salt. Take the walnuts and break them into small pieces. Put the sheet of puff pastry in a baking pan with low sides and  fill it  with zucchini and walnuts. If you wish, also add some finely chopped onion, fresh. Add the cream cheese over the zucchini and walnuts.
Bake at 180 degrees for about 20 minutes.

Buon appetito!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: